CHAKKARA PUTTU
Bahan-bahannya:
Bahan A : | 10 biji buah pelaga | |
100 gm gajus 2 sudu jintan manis | ||
Bahan B | 1 kilo beras | |
1 kilo gula melaka | ||
2 biji kelapa Garam secukup rasa |
Cara membuatnya:
-
Beras direndam dan ditapis. Kemudian, kisar beras tersebut tanpa air untuk dijadikan serbuk tepung.
-
BAHAN A dikisar tanpa air. Kemudian, campurkan BAHAN A bersama tepung beras tadi.
-
Parutkan gula melaka. Kemudian, kacau bersama adunan tepung.
-
Renjiskan sedikit air garam. Buat seperti adunan puddu.
-
Masukkan kelapa diselangi dengan adunan puttu (adunan tepung).
-
Masukkan daun pandan ke dalam air kukusan untuk memberi bau wangi pada puttu.
Resepi : Pn Hasiah binti Husin Taman Selayang
No comments:
Post a Comment