Monday, September 15, 2008

kari daging


Bahan-bahannya

Bahan A

  • 3 ketul Bawang besar dihiris

  • satu potong Halia (sederhana besar)

  • 5 ulas Bawang putih

  • 2 biji Tomato (dipotong 4)

  • 2-3 helai Daun kari

Bahan B

  • 1 kilo daging lembu dipotong kecil

  • 1 sudu besar Serbuk cili

  • 3 sudu besar Serbuk ketumbar

  • 3 sudu kecil serbuk kunyit

  • ½ sudu kecil serbuk lada hitam

  • garam secukup rasa

Bahan –bahan penumis

  • Buah pala

  • Bunga cengkih

  • Kayu manis

  • Bunga lawang

  • 3 biji bawang kecil

  • sedikit Halba

  • daun kari

Cara memasak

  1. Sebatikan kesemua adunan bahan B

  2. masukkan kesemua bahan A kecuali bahan penumis

  3. Masak sehingga daging empuk

  4. tumis bahan penumis sehingga naik baunya dan tuangkan ke dalam kari yang telah masak setelah masak,

No comments: