Monday, September 15, 2008

CHAKKARA PUTTU


CHAKKARA PUTTU

Bahan-bahannya:

Bahan A : 10 biji buah pelaga
100 gm gajus 2 sudu jintan manis
Bahan B 1 kilo beras
1 kilo gula melaka
2 biji kelapa Garam secukup rasa

Cara membuatnya:

  1. Beras direndam dan ditapis. Kemudian, kisar beras tersebut tanpa air untuk dijadikan serbuk tepung.

  2. BAHAN A dikisar tanpa air. Kemudian, campurkan BAHAN A bersama tepung beras tadi.

  3. Parutkan gula melaka. Kemudian, kacau bersama adunan tepung.

  4. Renjiskan sedikit air garam. Buat seperti adunan puddu.

  5. Masukkan kelapa diselangi dengan adunan puttu (adunan tepung).

  6. Masukkan daun pandan ke dalam air kukusan untuk memberi bau wangi pada puttu.

Resepi : Pn Hasiah binti Husin Taman Selayang

No comments: