Tuesday, September 16, 2008

capati


Capati (Untuk 10 Keping)



Bahan-bahan

400 g (4 cawan) tepung atta (untuk
mendapatkan 10 capati)
150 ml (3/4 cawan) air
10 g (1 sudu makan) marjerin lembut
(opsional)

Cara membuat capati

1.Gaul tepung atta bersama air sedikit
demi sedikit untuk mendapatkan doh
yang sebati.
2.Uli doh dan biarkannya sehingga 1-2 jam.
tutup dengan kain bersih yang lembab
untuk mengelakkan doh menjadi kering.
3.Bahagikan doh kepada 10 bahagian.
Canaikan setiap bahagian sebesar
pinggan makan yang bersaiz sederhana.
4.Masak di atas kuali rata yang panas.
Apabila capati bertukar warna,
terbalikkan dan tekan dengan lipatan
kain bersih hingga naik.

Nota: Jika suka, boleh dicampurkan
marjerin dalam doh atau sapu capati
setelah masak.


RESEPI DARI : SDR Najib Dayan Ali (Kuang)

1 comment:

noriah abdrahman said...

malam ni nak makan capati, nak cubalah resipi ni