Wednesday, September 17, 2008

Daging Perthal unilly




Bahan-Bahan:
300 gm daging
10 ulas bwang merah
4 ulas bawang putih
3 camca serbuk rempah kari
1 biji kelapa (¼ cawan dibuat kerisik)
2 cm halia
1 kuntum bunga cengkih 1 kuntum bunga lawang
1 cm kulit kayu manis
¼ cawan kerisik
2 sudu minyak makan
1 helai daun limau purut
Garam


Cara:
Daging dicuci & potong ikut suka. Tumbuk
halia & gaul bersama daging. Bawang merah & putih dimayang halus. Panaskan minyak & tumiskan bawang, cengkih, bunga
lawang & kayu manis. Bila bawang kuning,
masukkan rempah, daging & santan cair. Bila empuk daging, kecilkan api & masukkan pati santan. Masak sampai pekat. Bubuh daun limau purut, kerisik & garam sambil di kacau supaya jangan hangus...

sedap di makan bersama capati,dll...

RESEPI ISTIMEWA SDR AIDAROS BIN AHMAD KUTTY (KUANG)

No comments: