Friday, March 6, 2009

Paratha Kentang

Berita disusun oleh: aReJuG




PARATHA KENTANG

BAHAN-BAHAN :

200 gram Tepung Atta ( chapati )

2 sudu besar minyak masak

1/2 sudu kecik serbuk jintan manis

4 biji cili hijau hiris halus

1/2 ikat daun ketumbar hiris halus

1/2 sudu kecik jus lemon/limau

1 biji bawang besar potong dadu

3-4 biji kentang rebus dan lenyek

garam secukup rasa


Cara-cara:

1) Ayak tepung chapatti. Masukkan minyak masak dan garam.

2) Gaul rata.

3) Masukkan kentang yang dilenyek, bawang, daun ketumbar, cili hijau dan sedikit jus limau.

4) Masukkan sedikit air supaya doh menjadi lembut dan uli doh.

5) Biarkan doh rehat seketika( agak-agak 10-20minit)

6) Panaskan non –stick pan , biar api sederhana.

7) Bulat-bulatkan doh dan tebar bentuk bulat.

8) Masak chapatti dan sapukan sedikit ghee atau minyak

9) Sudah sedia untuk dimakan..


Cadangan Hidangan:

Boleh dihidangkan bersama kari ayam, atau daging..


Resepi disediakan oleh Rozita Ismail & Nashrul Fazli

No comments: