Sunday, January 4, 2009

TOMATO BREDIE



Bahan-bahan
* 1.2 kg ayam(buang kulit dan potong 12)
* tepung gandum agak aje asalkan boleh goreng
* 2 labu bawang besar( hiris)
* 2 ulas bawang putih ( dikisar)
* 2 ulas bawang putih ( dikisar)
* 30 gm halia(dikisar)
* 4 biji buah pelaga
* 30gm ketumbar
* 15 jintan hitam
* 2 tangakai cili hijau(hiris dan buang bijinya)
* 1 kg tomato(di celur,buang kulit dam dicincang)
* 40 gm serbuk kari
* 20 gm serbuk kunyit
* sedikit gula perang
* sedikit garam

Cara membuat
1. Perapkan ayam bersama garam dan lada.Kemudian lumurkan bersama tepung gandum dan goreng ayam tersebut sehingga keemasan.Ketepikan
2. Panaskan minyak atau minyak sapi dan tumiskan bawang besar,bawang putih dan halia sehingga naik bau.Kemudian masukkan buah pelaga,ketumbar dan jintan hitam
3. Masukkan kan ayam,cili hijau,tomato,gula perang dan garam.
4. Reneh di atas api sederhana seketika sambail dikacau sekali sekala .biarkan seketika barulah angkat .Jika bredie terlalu kering ,tambahkan sedikit air.

No comments: